zaterdag 21 april 2012

Haile Gebrselassie komt naar FBK Games in Hengelo

Haile Gebrselassie loopt op 1e Pinksterdag in Hengelo (foto: Orange Pictures)
Haile Gebrselassie is zondag 27 mei een van de grote trekpleisters van de dertigste editie van de FBK-Games. De inmiddels 38-jarige atleet uit Ethiopië, die in het Hengelose FBK-Stadion vier keer een wereldrecord liet noteren, komt uit op de 10.000 meter. ‘Mister Hengelo’ wordt op Eerste Pinksterdag in elk geval vergezeld door zijn landgenoot Sileshi Sihine, zowel in 2004 als in 2008 goed voor zilver tijdens de Olympische Spelen op deze afstand.

Gebrselassie besloot onlangs af te zien van zijn poging om later dit jaar in Londen Olympisch kampioen op de marathon te worden. Hij wil echter zeker nog geen afscheid nemen van de wedstrijdatletiek. Daarom ook heeft hij zijn komst naar Hengelo aangekondigd, met welke stad en organisatie hij mede door zijn topprestaties een blijvende band heeft opgebouwd.

Achttien jaar geleden zette de levende atletieklegende Hengelo op de wereldkaart met een schitterend wereldrecord op de 5000 meter: 12.56,95. Een jaar later deed hij met succes een gooi naar de mondiale toptijd op de tien kilometer (26.43,53). In 1997 bezorgde Haile Gebrselassie de FBK-Games een derde wereldrecord door op de dubbele mijl zijn Algerijnse concurrent Noureddine Morceli ruim voor te blijven (8.01,08). Twaalf maanden later completeerde hij zijn kwartet niet eerder gelopen toptijden in Hengelo door de Keniaan Daniël Komen te onttronen als de op dat moment regerende recordhouder op de 10.000 meter (26.22,75). De gemeente Hengelo onderscheidde Haile Gebrselassie voor zijn geweldige prestaties met het ereburgerschap van de gemeente Hengelo. (Bron: FBK Games)

Geen opmerkingen: