zondag 7 februari 2016

Parcoursrecords en massale deelname in 43e Midwintermarathon

Gerwin Jansen-Eupe ziet het nog helemaal zitten, naast hem lopen de AVA'70 leden Mirjam Hoefman en Sabine Ikink
De 43e uitvoering van de CBH Achmea midwintermarathon in Apeldoorn kende zondag een aantal boeiende wedstrijdonderdelen. Met parcoursrecords op alle wedstrijdonderdelen en een record aantal deelnemers van 14.600 was er sprake van een bijzondere succesvol editie van de hardloopklassieker in Apeldoorn. Het hoofdonderdeel de acht van Apeldoorn werd bij de mannen gewonnen door de Marokkaan Yassik Rachik. Hij klopte zijn landgenoot El Mouazizz en Hendrik Pfeiffer.Bij de dames werd de Keniaanse Rotich de winnares voor de Duitse Semle Restle. Mariska Dute verraste met een prachtige derde plaats en een persoonlijk record. De wedstrijden in Apeldoorn werden onder prima omstandigheden gelopen, zon en een temperatuur van circa tien graden.

De acht van Apeldoorn was met ruim 6100 deelnemers het indrukwekkende slotakkoord in Apeldoorn. Zonder Dennis Licht ,afgemeld voor de acht vanwege zijn helaas misluikte limietpoging voor het WK indoor 1500 mtr een dag eerder, en Jip Vastenburg. Vastenburg is herstellende van een teenblessure. Er ontspon zich vooraan vanaf het begin een spannende strijd tussen een tweetal Marokkanen, Rachik en Mouazizz en de sterk acterende Raymaekers. "Dit is voor mij een mooie snelheidstest", aldus Raymaekers. "In Rotterdam ga ik een alles of niets poging doen om mij te kwalificeren voor de Olympische marathon". "Ik voel me goed en moet over enkele maanden in Rotterdam een tijd lopen in de buurt van mijn eigen persoonlijk record (2.10.35)". De kwalificatienorm voor Rio is een tijd van 2.11. In de finale kwam Raymaekers net tekort. Rachik loste in de laatste kilometer zijn landgenoot Mouazizz en de Duitse atleet Pfeiffer. Pfeiffer kon een sterk lopende Raymaekers nog van zich afhouden voor een derde plaats. Rachik finishte met 23.11 een tel boven zijn parcoursrecord van 2015. Bij de dames finishte de Keniaanse Rotich voor de Duitse hardloopster Simret Restle (26.48) Restle was twee jaar geschorst vanwege een positieve dopingcontrole(Epo). Rotich vestigde een nieuw parcoursrecord van 26.23. Mariska Dute verraste met een indrukwekkende derde plaats in 26.49. De vorm is prima en ga mij voorbereiden op een halve marathon en wellicht een marathon later dit jaar. Andrea Deelstra finishte op een prima vierde plaats en liet weten dat ze zich prima voelt en dat haar hielprobleem haar niet meer echt hindert in de  voorbereidingen op de Olympische marathon.

De 25 KM Asselronde werd gewonnen door de Belgische atleet Kjell Dhondt (1.21.34). Een nieuw parcoursrecord in Apeldoorn. De therapeut van oa het Belgische zeilteam wist pas in de laatste kilometer afstand te nemen van zijn Duitse tegenstrever Marcel Bräutigam (1.21.42). De Belg Stefan van den Broek finishte als derde  in 1.22.18 Bij de dames werd er gewonnen door Tsjechische Rachnakova. Zij was met 1.36.53 te sterk voor de Wageningse marathonloopster Mireille Baart (1.38.13) en de Nijmeegse Esmee Möricke (1.38.53). De tijd van Rachnakova was ook al een nieuw parccoursrecord in Apeldoorn.

De wedstrijden gingen van start met 10 Engelse Mijlen. Daar werd de wedstrijd bij de mannen al in een vroeg stadium opgebroken door de Oekrainse hardloper Starzynski. De Oekraïner was veel te sterk voor zijn tegenstrevers en wist met een nieuw parcoursrecord van 49.10 te finishen. Op een tweede plaats finishte Mohammed Berok (49.47) De Belg Janos Roels (53.48) volgde op een derde plaats. Erik Sanders werd op een vierde plaats de beste Nederlandse atleet. Bij de vrouwen werd de wedstrijd gewonnen door de Icoon van de Midwinter Petra Kaminkova. De Tsjechische won met 58.35 voor de tiende keer een wedstrijdonderdeel in de Midwinter waarvan negen keer de Midwintermarathon. De tijd van Kaminkova was goed voor een parcoursrecord. Op een tweede plaats kwam Ilse Pol (59.22) aan de finishlijn op de Loolaan. Er was een derde plaats voor de sterk acterende Pauline Claessen. De Nijmeegse maakte haar comeback in de nationale wedstrijden met een tijd van 59.46.