woensdag 13 maart 2019

Hardlopen of wandelen?

Wandelen of hardlopen?
Wat is nou beter, hardlopen of wandelen? Zo simpel is het antwoord op deze vraag niet, want dit hangt af wat je zelf wilt en kunt. Om de goede keuze te maken uit deze sportieve activiteiten, hebben we hier de voor- en nadelen van wandelen en hardlopen onder elkaar gezet. En vergeet niet: wat je ook kiest, het gaat erom dat je gaat. Beweging is immers altijd goed. Veel loopplezier!

1. Relax your mind
Hoewel je misschien verwacht dat wandelen voor meer ontspanning zorgt en hardlopen vooral inspannend is, kan hardlopen juist erg ontspannend werken. Het gaat hierbij om ontspanning door de inspanning. Door de inspanning komen er geluksstofjes vrij in je brein (zoals endorfine), hier voel je je dus beter door. Daarnaast vermindert hardlopen stress en stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersencellen. Ontstressen willen we natuurlijk allemaal, toch?

Wanneer je je minder gestresst voelt, heeft dat ook weer een positieve uitwerking op je slaap en humeur. Ondanks je dus op kunt zien om je hardloopschoenen aan te trekken, zul je uiteindelijk blij zijn dat je gegaan bent, omdat je je zoveel beter voelt. Om deze reden wordt hardlopen ook veelvuldig ingezet tegen burn-outs en depressies.

Dat je je van wandelen ontspant is beter voor te stellen. Door de natuur en de buitenlucht word je rustig. Ook heeft onderzoek aangetoond dat door activiteiten in de buitenlucht beide hersenhelften geactiveerd worden, waardoor je een fit en creatief brein krijgt. Naar buiten dus!

2. Gewrichten en spieropbouw
Over het algemeen geldt dat wandelen veiliger is voor je gewrichten dan hardlopen. Bij het hardlopen komt je lichaam in een zweeffase, waardoor de gewrichten extra belast worden en de kans op blessures toeneemt. Juist daarom is het belangrijk om altijd goede schoenen te dragen en aandacht te besteden aan een juiste loophouding. Benieuwd waar je op moet letten bij het kopen van hardloopschoenen? Je leest het hier.

Wandelen is een juist goede manier om je gewrichten en spieren soepel en sterk te maken. Wanneer je toch last krijgt van je gewrichten tijdens het wandelen, kan het helpen om kleinere passen te maken. Hiermee beperk je de schokdemping en is er minder langdurig grondcontact, waardoor de kans van overbelasting beperkt wordt.

3. Werken aan je conditie
Door regelmatig te wandelen, werk je aan de conditie. Toch is het zo dat je door hardlopen nog meer aan je conditie werkt. Dit komt omdat je hartspier en je longen harder aan het werk worden gezet.

Een van de meest gemaakte fouten is dat men te fanatiek van start gaat. Dit is goed voor te stellen: als je eenmaal bedacht hebt om fitter te worden, wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat merken of zien. Het gevolg is dat men te hard van stapel loopt en daarna vaak te maken heeft met spierpijn, spierkramp of zelfs blessures. Dit betekent dus dat je te hard en/of te lang hebt getraind en je spieren overbelast hebt. Heb je vaak last van spierpijn? Neem dan meer rust.

Om resultaat te zien van je hardlooprondjes heb je geduld en doorzettingsvermogen nodig. Net als bij andere sporten geldt ook bij hardlopen dat je sneller resultaat ziet als je het vaker doet. Hierbij telt 3 keer in de week een half uur lopen als een goede maatstaf. In theorie is het daarbij zo dat je dan na 5 - 6 weken resultaat gaat zien.

Natuurlijk werkt resultaat voor iedereen anders. Het is daarom belangrijk en goed om je eigen doelen te stellen. Zo maak je jouw persoonlijke succes en winst zichtbaar. De Imagine Run App heeft trainingsschema’s die je kunt volgen, gebaseerd op de afstand die je zelf kiest. De trainingsschema’s geven je uitleg over de opbouw van het hardlopen en door de instructies, train je op een verstandige manier naar jouw succes. Wanneer je conditie nog niet heel goed is of je bijvoorbeeld ziek bent (geweest), is het aan te raden om in plaats van hardlopen te beginnen met wandelen.

4. Gemak
Over het algemeen wordt wandelen gezien als laagdrempeliger en gemakkelijker dan hardlopen. Dit komt omdat je voor wandelen niet direct een sportieve outfit aan hoeft te trekken, nadien niet per se hoeft te douchen en kunt kletsen met een wandelmaatje. Tijdens het hardlopen is dit allemaal wat lastiger. Wel kun je het hardlopen voor jezelf makkelijker en laagdrempeliger maken. Koop een mooie nieuwe sportoutfit, zodat je zin hebt deze aan te trekken. Vervolgens kun je het gemakkelijker voor jezelf maken om deze sportoutfit te gebruiken, door deze mee te nemen naar je werk. Op die manier kun je direct na werk beginnen met hardlopen. Een andere tip is om na het hardlopen af te spreken met een vriend of vriendin voor een kopje thee, om jezelf te belonen voor je inspanning.

Een andere manier om hardlopen toegankelijker te maken, is het downloaden en installeren van een hardloopapp op je telefoon. Met zo’n hardloopapp kun je je progressie bijhouden of trainen met een trainingsschema.

In de Imagine Run App zijn er gratis hardloopschema’s beschikbaar, gemaakt door oud-marathonloper en Olympiër Gerard Nijboer. Hierdoor weet je zeker dat je op een verstandige manier toe traint naar een bepaald doel. Daarnaast ontdek je met de Imagine Run App altijd een nieuwe route, waardoor het hardlopen uitdagender wordt. Kies voor een vrije training, waarbij je zelf het aantal kilometers dat je wilt lopen selecteert. Vervolgens ontwikkelt de app 1-3 routes voor je. Kies er een uit en laat je langs de route begeleiden met stemnavigatie! (bron)

Geen opmerkingen: