De juiste voeding, gegeten in de juiste hoeveelheden en op het juiste moment kan het verschil maken tijdens een wedstrijd |
Je maag moet je trainen
Ongeveer acht weken voor je
wedstrijd is het verstandig om verschillende merken en type sportvoeding uit te
proberen om te kijken wat voor jou het beste werkt. Elke verkoper kan je iets
wijsmaken, maar de enige manier om achter te komen wat voor jou werkt is om te
experimenteren. Het beste is om dit uit te proberen op de dagen dat je een
duurloop loopt.
Plan je laatste maaltijd
Oefen het eten van
verschillende ontbijtproducten voordat je een lange duurloop loopt en kijk hoe
jij hierop reageert. Vermijd vetrijke voedingsmiddelen want dat duurt langer om
te verteren. Goede opties zijn bananen, brood, havermout, fruit, granen, aardappelen
of rijst.
Wees goed voor je lichaam
Een week voor de wedstrijd is
het belangrijk om je lichaam zoveel mogelijk te laten rusten om zo volledig
mogelijk te herstellen. Je hebt de afgelopen maanden hard getraind en dat heeft
je lichaam goed gemerkt, maar je wil niet uitgeput in het startvak staan. Naast
rust nemen, kan je goed herstellen door veel fruit, groenten, volle granen,
bonen, peulvruchten, noten en zaden te eten. Maar vermijd bewerkte
voedingsmiddelen en probeer 70 procent van je totale calorieën uit
koolhydraatrijke voeding te halen.
Neem genoeg nitraten
Elke loper weet dat we
koolhydraten nodig hebben, maar weinig lopers beseffen hoe belangrijk nitraten
kunnen zijn. Nitraten, gevonden in plantaardige voedingsmiddelen, zoals bieten,
rucola en snijbiet zijn voedingsmiddelen die je prestaties kunnen verbeteren.
Het nitraat in deze voedingsmiddelen wordt omgezet naar nitriet. Door deze
omzetting gaan de aderen open staan, en wordt de bloedtoevoer naar de spieren
verhoogd. De spieren kunnen op deze manier makkelijker van zuurstof gebruik
maken. Daarnaast worden de afvalstoffen ook sneller afgevoerd waardoor de
verzuring uitgesteld wordt en het herstel bevorderd.
Eet je avondeten vroeg
Eet een vroege hoge
koolhydraten, vetarme maaltijd om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende
tijd heeft om het volledig te verteren. Vermijd voedsel wat kan leiden tot
maagzuur zoals kruidig voedsel, vetrijke voedingsmiddelen zoals gefrituurd
voedsel en zeer zure voedingsmiddelen zoals tomaten, chocolade of mint.
Voedingsmiddelen met minder vezels zoals gewone spaghetti, kunnen helpen tegen
diarree, maar ook een opgeblazen gevoel voorkomen. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten