maandag 25 maart 2019

Intensief trainen om ouderdom tegen te gaan

Uit recent onderzoek is gebleken dat een intensieve intervaltraining de veroudering van onze cellen tegengaat
Niet verouderen, maar juist jonger worden (en blijven) door hard te lopen? Het klinkt mooi, eigenlijk zelfs té mooi om waar te zijn, maar toch is het deels waar. Maar als je het verouderingsproces enigszins wil tegengaan, is het wel belangrijk dat je regelmatig een stevige intervaltraining in je schema's opneemt. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat een intensieve intervaltraining de veroudering van onze cellen tegengaat.

Omgekeerd verouderingsproces
Onlangs was er een onderzoek onder 72 aanvankelijk niet sportende deelnemers, opgedeeld in drie groepen van 24. Aan de hand van verschillende trainingen werd vervolgens gekeken naar welke van de drie groepen de meeste lichamelijke vooruitgang boekte. Dat bleken uiteindelijk de 24 deelnemers te zijn die drie keer per week een intervaltraining deden. Zij fietsten vier minuten op een indoorfiets, zo hard als ze konden, om vervolgens drie minuten te herstellen. Deze cyclus werd dan vier keer per training herhaald. Na het onderzoek bleek al snel dat hun mitochondriën (deze zetten de energie uit voeding om in een vorm die onze cellen, en dus ons lichaam, kunnen gebruiken voor functies als bewegen, groeien etc.) groter werden en ook nog eens beter gingen werken. De onderzoekers spraken zelfs van 'een omgekeerd verouderingsproces'.

Interval
Daarnaast was er een groep van 24 deelnemers die zich beperkte tot vijf keer per week een half uurtje rustig fietsen en vier keer per week lichte krachttraining. Bij deze groep was alleen een 'kleine vooruitgang in zuurstofopname' waar te nemen. De laatste groep van deelnemers volbracht twee keer per week een stevige krachttraining, maar was na afloop 'slechts' sterker geworden. Dus, het meeste resultaat werd overduidelijk geboekt door de groep 'intervallers'.

Reden genoeg om intervaltrainingen op te nemen in je trainingsschema! Maar waar moet je dan op letten? Zorg er in ieder geval voor dat je de intervaltraining niet te snel opbouwt. Dus niet te vaak, maar zeker ook niet te intensief. Je zit tenslotte niet te wachten op een blessure. Ben je een beginnende hardloper? Dan is het sowieso verstandig om eerst een paar maanden loopervaring op te doen alvorens te beginnen aan een intervaltraining. En als je dan begint aan die versnellingen, doe dat dan vooral volgens een extensieve intervaltraining. 

Begin je training heel rustig, maar verhoog je tempo na vijftien minuten hardlopen. Kies voor een tempo dat als zwaar aanvoelt, maar dat je voor je gevoel ongeveer tien minuten kunt volhouden. Hou de versnelling vijf minuten vast en zak dan weer terug naar het rustige tempo. Na twee minuten plaats je een vergelijkbare versnelling van vijf minuten. Ben je eenmaal gewend aan deze intensiteit, kun je de versnellingen korter, maar heftiger maken. Bijvoorbeeld dertig seconden volle bak of zelfs een minuut. Later kun je ook heuvels of andere obstakels in je intervals opnemen. (bron)

Geen opmerkingen: