zondag 18 december 2011

Verslag van de 1e Dijkencross in Pannerden

Edwin Wissema (rechts) en oud AVA'70 lid Dirk-Jan Demkes, de nummers twee en drie op de 10 kilometer. Op de achtergrond Ronald de Jonge
Tijs Groen pakt dubbele winst in eerste aflevering Pannerdense Dijkencross competitie
Door Benno Stevering
PANNERDEN – Tijs Groen uit Zevenaar had zondagochtend een sublieme wedstrijddag in Pannerden. Voor hem was elke pas raak. Tijdens de eerste aflevering van een serie van vier wedstrijden over de dijken van het land van wind en water kwam Groen zowel op de vijf als de tien kilometer als snelste loper eenzaam en alleen over de eindstreep. Op de tien kilometer liep de atleet van de Liemers naar een winnende tijd van 31.11 minuten. ‘’Ik had alles eruit gehaald en kon ook geen seconde harder meer!’’, opperde hij vol overtuiging na afloop.
Vorig jaar was er nog een heroïsche strijd tegen de kou en de sneeuw. Die bleef nu uit. Wel was de wind zoals ieder jaar spelbreker. Toch werd er erg hard gelopen in Pannerden. Tijs Groen gaf aan dat hij vanwege de wind die ook hij wel degelijk voelde op de dijken zijn krachten op de tien kilometer goed had verdeeld. ‘’Ik had eerder deze ochtend al mijn winst gepakt op de vijf kilometer en lekker warm gelopen. Toch wilde ik ook voor de winst op de tien kilometer gaan en een mooie tijd neerzetten. Halverwege kwam ik door in 15.20 minuten. Ik wilde kijken wat ik kon, maar heb alles gegeven. Met een eindtijd van 31.11 minuten heb ik hier nog nooit zo goed gelopen. Vorig jaar liep ik nog 31.40 minuten.

Ik kan nu al terugkijken op een fantastisch jaar. Zo werd ik pas nog Nederlands Kampioen op de 2,5 kilometer cross. Ik ben vrij klein en wendbaar met 60 kilogram, dat is positief voor een cross. Toch vind ik het ook lekker lopen op de weg. Deze wedstrijd in Pannerden over de dijken beschouw ik als training voor de Sylvestercross in Soest die deel uit maakt van het nationale crosscircuit. Ik sta daar nu na mijn winst in Tilburg al eerste en wil die plek vasthouden. Misschien dat ik hier nog een keer loop, maar ga niet voor de competitie.’’ 

Edwin Wissema bezette een uitstekende tweede positie op de tien kilometer met een eindtijd van 33.34 minuten.  Het werd een onderlinge strijd tussen hem en Dirk-Jan Demkes uit Duiven die vanwege een val bij de vijf kilometer koos voor de tien. Wissema zette aan en won: ‘’Koploper Tijs Groen was al niet meer in het zicht. Na de vierde kilometer liet de sterk lopende medevluchter Ronald de Jonge uit Rozendaal een gaatje vallen. De laatste kilometers gingen tussen Dirk-Jan en ik tegen de wind. Op sommige plekken was het goed uitkijken waar je liep en oppassen dat je niet onderuit ging. In de slotfase trok ik de wedstrijd naar me toe. Het ging perfect! ‘’ Demkes gunde Wissema van harte de tweede stek. Fred Keurntjes uit Zevenaar werd de snelste vijftiger in 34.37 minuten. Marco Rutgers van Argo uit Doetinchem werd tweede veertiger achter Ronald de Jonge uit Rozendaal die eerste werd in deze categorie veteranen.

De 35-jarige Hester Hasper uit Arnhem won met overmacht de strijd bij de vrouwen in een tijd van 42.30 minuten. ‘’Sinds mei ben ik gestart met hardlopen. Met een training van drie maal per week is dit pas mijn derde wedstrijd. Het is erg leuk wedstrijden te lopen. Als je een beetje in de schaduw kunt lopen is het niet zo koud en is het weer ideaal. In de derde kilometer kwam ik langs marathonloopster Sandra Huntink uit Drempt en Nancy Achterkamp uit Westervoort voorbijzetten en bouwde verder mijn voorsprong uit.’’ Nancy Achterkamp werd tweede in 44.34 minuten, waarna Sandra Huntink in 45.08 minuten over de eindstreep kwam.  
Vijf kilometer eveneens voor Groen
Tijs Groen startte met een winst op een afstand die ruim vijf kilometer was, in 16.41 minuten, waarna hij nog eens won op de tien kilometer. ‘’Ik wilde de vijf kilometer lekker warm lopen door op de dubbele afstand  hard te kunnen gaan. Michael van der Kroon was snel weg, ik ging achter hem aan en sloeg in de laatste kilometers vervolgens toe.‘’  Op 1,5 kilometer van de eindstreep passeerde ook Daan Reintjes uit Zevenaar nog Van der Kroon om de tweede plek op te eisen met een fraaie tijd van 16.44 minuten. Reintjes: ‘’Tijs was er al vandoor en niet meer te verslaan.

Ik kon mijn tempo in de slotfase goed vasthouden, wist Michael te lossen en liep in een straf ritme op de finish af. Ik kon flink doorsprinten. Ik was elfde bij de A-junioren op de 6,2 kilometer in Tilburg bij het NK.‘’ Michael van der Kroon van de Liemers liep zondag een thuiswedstrijd in Pannerden. De gehele competitie is hij van de partij. Het ging hard en goed met een derde plaats. Toch bleef zijn prestatie wat stil staan vanwege motivatieproblemen om zijn noodzakelijke lange duurlooptraining te verrichten. Van der Kroon loopt al mee sinds zijn dertiende en was nu wel weer een halve minuut sneller dan vorig jaar. Twee maanden lang ging het niet echt zoals hij wilde.

Op de vijf kilometer liet veteraan vijftig plusser Chris Henet uit Bemmel echter met 18.22 minuten zien dat hij nog steeds een snelle wedstrijd kan lopen. ‘’Met een beetje meer diepgang zou er in de Beekse bosloop straks voor mij wellicht nog een pacoursrecord inzitten. Mijn inhoud heeft altijd wel goed gezeten, maar mijn snelheid moet terugkomen.  In de Beekse bosloop wil ik straks weer mijn gezicht laten zien en met wat meer diepgang  een parcoursrecord aanscherpen. Ook wacht mij nog het NK indoor voor masters in februari.’’ Peter Weinans uit Gendringen werd de snelste in de vijftig plus categorie met een eindtijd van 18.45 minuten.
Frank Futselaar uit Westervoort werd vierde voor Thijs Hubers uit Zevenaar.  Saskia Weinans met haar roots in Gendringen, maar studerende in Utrecht was de beste dame op de vijf kilometer in 20.37 minuten. ‘’Bij het Nk cross werd ik elfde. Nu is het tijd voor een rustige periode, waarna ik nog Soest meepak en de Nationale crosscompetitie. Momenteel train ik zeven maal per week, studeer ik physiotherapie in Utrecht en train onder leiding van Johan Voogd in Apeldoorn waar ik werk aan verbetering van mijn stabiliteit en looptechniek.’’

Geen opmerkingen: