zondag 18 januari 2015

Verslag van de 1e Winterbosloop in Beek

Jorik Huizinga slaat toe in eerste editie Beekse bosloop
Door Benno Stevering

BEEK – Jorik Huizinga uit Doetinchem sloeg zondagochtend flink toe in de eerste aflevering van de Beekse bosloopcompetitie en won in 38.14 minuten. Weliswaar werd er geen supertijd gelopen, maar toch  ontpopte zich er een prachtige strijd voorin het veld van de tien kilometer. De deelnemers moesten vier volle ronden in de directe omgeving van de bossen rondom ’t Peeske afleggen. De 37-jarige Huizinga: ‘’In de slotloop van Pannerden was plaatsgenoot Marco Rutgers mij te snel af. Ik wist hier in Beek revanche te nemen door mijn krachten gelijkmatig te verdelen en dan ook  in de laatste van vier ronden afstand te nemen van de zelfverzekerd lopende Rutgers. Ruim drie ronden lang hield hij stand aan de kop. Maar ook Sasse liet zich nadrukkelijk voorin zien. Met name in de slotronde voelde hij zich sterk.  Het  ging lekker met mij. Als raadsopvolger bij D’66 ben ik redelijk druk in de politiek momenteel. Maar in het hardlopen vind ik daarnaast ook veel voldoening in mijn vrije tijd. Het was een juiste keus goede profielschoenen aan te trekken in Beek. Daarmee liep ik makkelijk weg in de kopgroep.’’ Huizinga wist zijn medevluchters marathonloper Marco Rutgers uit Doetinchem en Jos Sasse uit Harreveld in de slotfase op achterstand te zetten. Jorik heeft zijn zinnen gezet op de marathon van Rotterdam op 12 april waar hij hoopt op een tijd onder de drie uur. Zijn pr staat daar op 2.56 uur. Marco Rutgers noteerde in Beek een tweede tijd op 9 tellen van de winnaar. Jos Sasse werd derde in 38.32 minuten.

Lisa te Molder uit Zieuwent was absoluut de snelste vrouw op de langste afstand. Zij duldde geen tegenstand en won in 42.32 minuten. ‘’Het parcours lag er goed bij. Wel was het hier en daar wat glad. Ik kon continue hetzelfde constante tempo aanhouden en heb mijn energie goed verdeeld. Daarmee ben ik erg tevreden. Ik had geen ambitie om me vandaag in het NK cross in Kerkrade te laten zien. De komende maanden richt ik me op deze competitie en andere regionale wedstrijden. Als voorbereiding loop ik op kerkepaden bij ons in Zieuwent en in het Montferland. Ik verwacht dat de volgende keer dat ik hier loop in Beek dat ik sneller zal zijn!’’. Lisa te Molder organiseerde onlangs met haar loopgroep Perfect Running in Zieuwent een Nieuwjaarscross over vijf en tien kilometer. Zo won Tim te Brake van AVA’70 daar de vijf kilometer. Te Molder gaf aan dat de Nieuwjaarscross in Zieuwent jaarlijks een herhaling zal krijgen. De eerste Nieuwjaarscrossloop telde 130 deelnemers.  Met haar 80 leden tellende trainingsgroep traint ze iedere maandag samen met haar vriend, hardlopend over kerkepaden in Zieuwent. Wendy Sasse uit Harreveld pakte de tweede plek in 44.28 minuten, gevolgd door marathonloopster Aukje van Egteren uit Zelhem. Susan Zweers uit Doetinchem noteerde de vierde tijd bij de vrouwen in 47.47 minuten, gevolgd door Inge Centen uit Doetinchem die in 52 minuten doorkwam over de eindstreep. Inge Centen had in Pannerden ook reeds een goede competitie gedraaid.  

Het was Wouter Gijsberts uit Gaanderen, lid van het Craftrunningteam die de winst pakte op de vijf kilometer in 16.45 minuten.  Hiermee liep de atleet  sneller in verhouding tot de eerste tijd op de tien kilometer. Gijsberts hierover:  ‘’Ik heb tijd genomen om mijn studie Nima af te ronden. Nu ben ik er weer en loop tachtig kilometer per week en richt me op wat korte afstanden. Ook tien kilometerwedstrijden blijf ik mooi vinden. Mijn trainingsmaat Michael van der Kroon uit Pannerden had zijn vorm van de dag niet en moest genoegen nemen met een zevende klassering. Ik loop de competitie hier mee en misschien dat ik nog een tien kilometer meepak. Het is voor mij belangrijk even een goede wedstrijdcyclus mee te doen. Mijn tijd kan nog wel wat harder. Sommige gedeelten van het parcours vond ik aardig glibberig.’’  De achtervolging kende een grillig verloop. Raymond van Hall uit Doesburg zakte vanwege zijn weer opgekomen blessure wat naar achteren. Het waren Pim Venderbosch uit Didam en Nick Assinck uit Groenlo die achtereenvolgens streden om de tweede en derde plek. Assinck gaf aan zo lang mogelijk bij Venderbosch te willen blijven lopen. ‘’Ik volgde in zijn kielzog. Ik wilde mijn derde plek veilig stellen. Maar ik wilde ook beter lopen dan in de Kroeze Wevers cross in Winterswijk. Twee jaar geleden heb ik ook al eens hier gelopen. De klim was pittig , maar door op tijd aan te zetten ging het goed en konden we daar veel tijdwinst pakken. Ik zal vanwege mijn tentamenstudie geen NK Cross doen dit weekend. Straks richt ik me op de 800 meter op de baan. De tweede ronde ging wat langzamer dan de eerste. De vijf kilometer tijd zal zeker sneller moeten kunnen. Daar gaan we aan werken. Ik schrijf regelmatig schema’s uit voor andere lopers volgens de hard easy methode met veel resultaat. De bedoeling is dat de ene dag er hard gelopen zal moeten worden en de andere dag rustig om het lactaat eruit te lopen. Lange duurlopen zijn effectief in de voorbereiding. Mij wacht binnenkort nog een kaakoperatie, waardoor ik even uit de running zal zijn. Beide lopers hadden energie over om aan te zetten voor de klim en zullen ook komende weken in Beek nog te zien zijn voor de competitiestrijd. Ze zijn allebei in staat harder te lopen, lieten dit echter niet zien. Met name na de klim was het drassig in Beek. De lopers liepen voorzichtig naar beneden toe, toch helpt het om ook te kunnen versnellen en juist in die heuvels afstand te kunnen nemen van de rest. Een ieder was tevreden met de verdeling van de podiumplekken. 

Zo ook de winnares op de vijf kilometer, Sophie van der Most uit Duiven die als eerste in 20.22 minuten over de streep ging. Nathalie Demkes uit Borculo werd tweede in 22.22 minuten.  De eerste editie van de Beekse bosloop over drie wedstrijden telde 260 deelnemers en luidde hiermee het 40 jarige jubileumjaar in. De organiserende Stichting Omloop Beek was hiermee zeker tevreden.

Geen opmerkingen: