vrijdag 6 november 2015

Olympisch- en wereldkampioenen marathon in Scholten Awater Zevenheuvelenloop

Regerend Olympisch kampioen marathon Stephen Kiprotich
Zowel de regerend Olympisch kampioen marathon Stephen Kiprotich als de regerend wereldkampioen marathon Ghirmay Ghebreslassie doen op zondag 15 november mee aan de Scholten Awater Zevenheuvelenloop. De kersverse wereldkampioen zal zijn debuut maken bij de Nijmeegse najaarsklassieker, Kiprotich nam al eerder deel in Nijmegen.

De 26-jarige Kiprotich werd in 2012 in London onverwachts Olympisch kampioen op de marathon. In 2013 was de Ugandees wederom succesvol. In Moskou was hij bij het wereldkampioenschap weer de beste op de marathon. Eerder dit jaar liep hij met 2.06.33 een nieuw Ugandees record op de marathon. Voor zijn successen op de marathon was Kiprotich al twee keer actief in de Scholten Awater Zevenheuvelenloop. In 2007 werd hij vierde in 44.27 en in 2009 vijfde in 44.06.

De Eritreeër Ghebreslassie was in augustus de verrassing bij het wereldkampioenschap marathon in Beijing. In zijn derde marathon versloeg hij alle topfavorieten en pakte de wereldtitel. Ghebreslassie zal zijn debuut maken bij de Scholten Awater Zevenheuvelenloop. Met de wereldtitel op de marathon en een persoonlijk record van 60.09 op de halve marathon kan hij samen met Kiprotich een mooie strijd uitvechten op weg naar een snelle tijd. 

Bij de vrouwen komen de twee beste Nederlandse loopsters op de lange afstand aan de start. De Nijmeegse Susan Kuijken zal met de jonge Jip Vastenburg de strijd aangaan om als eerste Nederlandse vrouw te eindigen. Bij het wereldkampioenschap 10.000 meter eindigden ze respectievelijk op de tiende en elfde plaats. Kuijken voegde daarnaast nog een achtste plaats toe aan haar palmares op de 5000 meter. Beiden komen voor de eerste keer aan de start van de Nijmeegse najaarsklassieker en gaan op jacht naar een tijd onder de 50 minuten.

We vertrekken volgende week zondag om 9.00 uur met de trein vanaf het station in Aalten.

Geen opmerkingen: