vrijdag 6 november 2015

Estinea Running Team ruikt aan topsport

Het Estinea Running Team met in het groene shirt Andrea Deelstra
Eind september prolongeerde het Estinea Running Team de titel bij het N.K. Zorgmarathon in Papendal. Een kleine 200 teams werden op overtuigende wijze verslagen en de fraaie beker, de bloemen, het applaus en de eeuwige roem werd door de hardlopers dankbaar in ontvangst genomen. Daarbij staat een Nederlands Kampioenschap uiteraard ook mooi op de C.V. Als snelste ploeg van het land, ben je ook meestal de beste van Gelderland en hiervoor was een extra prijs. De Gelderse Sportfederatie stelde een workshop en een hardloopclinic beschikbaar voor het Estinea Running Team en besloten werd om dit te laten gebeuren op de plaats waar het sportieve succes was behaald, het Nationaal Sportcentrum in Papendal.

Op vrijdag 6 november vertrok een 14-koppige selectie in het sportieve clubkostuum van Estinea voor een gevarieerd dagje “Topsport snuiven.” Om half 11 werden we in het gebouw van het NOC/NSF ontvangen voor een workshop Vitaliteit, die werd gegeven door marathonloopster Andrea Deelstra. De sympathieke atlete is naast topsportster ook leefstijlcoach en in dat kader ook verbonden aan de Gelderse Sportfederatie. Middels een quiz en de nodige interactie kwam de verschillende aspecten van een gezonde leefstijl aan bod. De speelse wijze, waarop de hardloopster het onderwerp presenteerde, zorgde voor een ontspannen sfeer bij de Runners van Estinea, die ook nog een beetje huiswerk meekregen. Ieder moest voor zichzelf een vaste gewoonte noteren, die men wilde veranderen. Opvallend was het feit, dat niemand over deze vraag lang hoefde na te denken, dus hier zal de komende tijd hard aan gewerkt worden.

Het tweede gedeelte van de dag, bestond uit een looptraining van Andrea Deelstra  en hiervoor ging het hele gezelschap naar het buitengebied van het Nationaal Sportcentrum toe. De groep kreeg de opdracht om op gevoel te gaan hardlopen, dus zonder blik op het horloge op een afgesproken tijd terugkeren naar het beginpunt. Klinkt eenvoudig, maar de praktijk bleek anders. Sommigen liepen veel te hard, anderen waren een beetje te snel, maar slechts een enkeling had het goede gevoel. Een mooi grasheuveltje bleek uitermate geschikt voor het doen van stabiliteitsoefeningen en loopscholing. Met de balans was het niet altijd even goed gesteld en een correctie hier en daar zal de snelheid en ook de houding zeker ten goede komen. De cooling-down bood mooi de gelegenheid om met Deelstra te praten over haar voorbereidingen richting de Olympische Spelen van Rio volgend jaar. Ze is hier al voor geplaatst met een zeer snelle tijd van 2 uur en 26 minuten op de marathon en de komende periode gaat de atlete de puntjes op de i zetten. Veel trainen, een aantal crossen in de winter, mooie baanwedstrijden om de snelheid te testen en… een halve kilo in gewicht aankomen. Het klonk raar, maar dit laatste zou zo maar eens de lastigste opdracht kunnen vormen. Bij het afscheid wenste Andrea Deelstra ons veel succes en vooral plezier met het hardlopen  en ze daagde ons uit, mee te strijden om het fitste team van Gelderland te worden.  Een mooie opdracht om mee aan het werk te gaan de komende periode!

Na de douche en lunch, waar we in totaal een kleine 11 minuten voor kregen, meldden we ons bij het sporthotel Papendal voor een rondleiding over het Sportcentrum, dat in totaal maar liefst 160 hectare betreft. Verschillende complexen werden bekeken, met als hoogtepunt het splinternieuwe indoorgebeuren, genaamd de Arnhemhal. Verschillende sportzalen en fitnessruimtes maken dit gebouw tot 1 van de beste sportcentra van Europa. De Estinea Runners keken zich hier dan ook de ogen uit naar de faciliteiten en natuurlijk vormde ook het spotten van bekende topsporters een bezigheid, die niet mocht ontbreken. Echter, in trainingspak zien atleten en atletes er meestal heel anders uit en zijn ze in ieder geval vaak een stukkie kleiner van stuk en bovendien wat smaller in de taille. Geen score dus, totdat bij het verlaten van het gebouw op een oranje loungebankje  Churandy Martina zijn gouden tandje bloot lachte. Yes, toch nog een topper live gezien.

Met de sporttas vol inspiratie, keerde het sportieve gezelschap van Estinea terug naar Aalten na een zeer geslaagd en gezellig dagje “topsport snuiven.” 

Frank Roos

Klik op de link voor een aantal foto's van deze prachtige dag

fotoalbum
Het tweede gedeelte van de dag bestond uit een looptraining
Nog 273 dagen tot Rio

1 opmerking:

Inez zei

Was inderdaad prachtige dag, mooi geschreven Frank!