dinsdag 4 oktober 2022

Uitnodiging voor een muzikale trainingsloop op zondag 6 november

Het voetballen is klaar, nu weer hardlopen!

Het muzikale vaartspel – een speelse vorm van motiveren

Het is alweer een poosje geleden dat ik via dit fijne weblog van neef Geert, tevens opa, mijn hardloopavonturen met jullie gedeeld heb. Ik kwam er niet aan toe, ik geef de schuld aan de waan van de dag. Terwijl er heel wat hardloopavonturen beleefd zijn! Eind vorig jaar, de Zevenbultenloop. Een prachtig festijn, met een bonte verzameling aan deelnemers. Geen woord over geschreven. De marathon van Rotterdam, april dit jaar. Een onvergetelijk avontuur, de voorbereiding met een leuk stel mensen: geen verslag, geen terugblik, geen evaluatie. Nada, njente, niks. Het stratenvoetbaltoernooi, met AVAZSV. Met een mooie mix van hardlopers en voetballers die het beste in elkaar naar boven haalden, 2 schitterende weken beleefd. Eerste in de poule, op een haar na de finale bereikt. Prachtig toernooi, maar geen woord van op papier gezet.

Geweldig van genoten. Ontzettend veel leuke reacties gehad, geweldige ervaringen. En nog steeds heb ik er plezier van. Die herinneringen zijn niet weg. Maar ja, niet vastgelegd dus.

Deze mooie belevenissen waren ook mooie doelen om voor te trainen. Vooral voor de marathon. We hebben samen schitterende duurlopen mogen doen. Na de marathon, na al dat gevoetbal merkte ik dat ik wat minder gemotiveerd was. Ik heb tussendoor nog een 1/8 triatlon gedaan. Ook mooi werk, maar niet echt voor kunnen trainen door het stratenvoetbaltoernooi. En zeker, er stonden een paar mooie hardloopwedstrijden op het programma. Vooral de memorabele wedstrijd voor en door Tom was indrukwekkend. Walfortloop, de Tweebruggenloop, ook mooie loopjes. Maar echt lekker ging het allemaal niet. Mij te warm en alle 3 wedstrijden zo’n 3-4 minuten boven mijn “normale” tijden. Het lijf en hoofd stonden in een soort vakantiestand. Is heus niet erg, maar er begint dan altijd een stukje twijfel te knagen: kan ik het nog wel, word ik nu toch te oud en te stram? Was het dit? Moet ik nu trails en zo ga lopen en niet meer op de tijd letten?

Een schema, dat moest ik hebben, had ik me bedacht. Na de Tweebruggenloop (ik deed 47.46 minuten over de 10 km terwijl ik de vorige editie in 42.44 minuten afraffelde…) heb ik trainer Gerben gevraagd om een trainingsschema te maken voor de Boekeldercross. Dan heb ik tenminste een doel en wie weet komt de motivatie weer wat terug. En Gerben heeft een fijn schema gemaakt. Het hangt op de koelkast te shinen.

En nu komt het hardloopvrienden. Het bovenstaande was slechts een inleiding om tot het onderwerp van de dag te komen: het muzikale vaartspel! Op het schema van Gerben stond namelijk dat ik een “vaartspel” moest doen. Ik wist niet precies hoe ik dit spel moest spelen, dus ik heb er op gegoogeld. “Een speelse vorm van intervaltraining” las ik. Nou, speels ben ik wel, dus dat moest lukken. Ik had me bedacht dat ik met muziek ging lopen. Tegenwoordig heb ik zo’n koptelefoontje dat je voor je oren plaats zodat je ook nog de omgevingsgeluiden kunt horen. Fijn dink. Op Spotify had ik een afspeellijst geselecteerd met van alles en nog wat. Ik nam me voor om 2 liedjes lang op D1 tempo te lopen en 1 liedje lang te versnellen op D3 tempo. Ging mooi! Soms had ik geluk en soms had ik pech. Zo moest ik versnellen op de live-versie van “Onderuit” van De Dijk. 7.25 minuten lang! En daarna maar 2 korte liedjes rust! (The Doors – Break on through van 2.26 minuten en Vampire Weekend van A-Punk, 2.17 minuten.) Pure Russische roulette dus!

Toen dacht ik: dit kunnen we ook samen doen, met een hoop andere hardlopers! We gaan samen het Muzikale Vaartspel doen. Samen rennen en samen over muziek praten, een combinatie van 2 mooie werelden! Als je mee wilt doen met dit spel, geef je je op via de site van Geert. Je stuurt mij een appje met 3 nummers die je mooi vindt en waar lekker op te rennen is. Twee nummers van ca. 3 – 3.5 minuten en eentje van 5 – 6 minuten. Ik maak er een afspeellijst van. Zo krijgen we een bonte verzameling aan nummers die we via een JBL boxje willekeurig laten afspelen (niet te hard natuurlijk, we willen de medemens, flora en fauna niet tot last zijn. Niet meer als anders tenminste…). Ik zorg voor het boxje. Als dan een nummer voorbij komt shuffelen, zijn we natuurlijk benieuwd naar het verhaal wat er bij hoort. Leuk toch? En we kunnen dus pech hebben: misschien moeten we ons 6 minuten lang in het zweet lopen omdat het 3e nummer net de 12-inch versie is van De Vlam In De Pijp. Om maar eens een nummer te noemen!

Om jullie al wat te inspireren, dit is mijn keuze:

- Burning Love – Elvis Presley – 3.29 minuten:

Heerlijk nummer waar ik vrolijk van word en met een hoog meezing-gehalte.

- Love Sickness – The Robert Cray Band – 2.59 minuten:

Op elk lijstje zet ik Robert Cray, mijn gitaarheld. Deze man heeft al zoveel ellende meegemaakt. Hij zou eens moeten gaan hardlopen, misschien knapt ie daar van op. In ieder geval een lekker up-tempo bluesy nummer.

- Feel like makin’ love – Bad Company – 5.13 minuten:

Dit nummer was ooit op de radio toen ik van mijn vakantieadres in Zeeland naar de hardloopwedstrijd “De 15 van Wolphaartsdijk” reed. Is blijven hangen, was een zware wedstrijd in 30+ omstandigheden.

Dus zoiets! Het hoeven geen levensverhalen te zijn. Natuurlijk zijn we benieuwd op welk nummer je je eerste zoen hebt gegeven, maar het hoeft niet. Voel je vrij!

Zo wou ik het doen, alles op een rijtje:

•          Geert en ik hebben zondagmorgen 6 november geprikt voor dit Muzikale Vaartspel;

•          Geef je op via deze site en geef 3 nummers door van de genoemde lengte via de app (Rinke: 06 12939680); Je hoeft je verhaal er niet bij te vertellen, dat komt wel tijdens het lopen;

•          We gaan zondagmorgen 6 november om 8.30 uur verzamelen aan de Hofstraat 20 te Aalten, bij  mijn kantoor. Ruimte zat voor auto, fiets en gerei. Na het vaartspel kunnen we hier een köpken koffie drinken;

•          We gaan lopen met een groep van maximaal 20 – 25 atleten. Als er heel veel animo is, kunnen we natuurlijk een 2e dag plannen;

•          We zetten een mooie ronde uit van ca. 15 km. Het basistempo zal 6.00 – 6.15 minuten per km zijn; het versnellen doen we minuutje harder! Er zullen zo’n 20 – 25 liedjes de revue passeren;

•          We gaan samen uit en samen thuis. Dus uiteraard wachten we op elkaar, want we willen mekaars muziek natuurlijk wel horen;

•          AVA leden, niet AVA leden, clubloze hardlopers, voetballers…iedereen is welkom. Je moet wel het genoemde tempo zo ongeveer aan kunnen en wie het eerst komt, wie het eerst maalt;

•          De playlist wordt natuurlijk gedeeld: een mooie verzameling van hardloopnummers die je kan motiveren als je eens in een dip zit.

Deze loop “fietst” natuurlijk dwars door de Boekeldercross-reeks.  Dus we doen kalm aan. Het is ook een mooie voorbereiding voor de Zevenheuvelenloop, deze vindt 2 weekenden later plaats. Afijn, misschien komt de motivatie door deze “speelse vorm van trainen” weer een beetje terug. Dus geef je op!

Met sportieve en muzikale groet,

Rinke ter Haar

Deelnemers aan het Muzikale Vaartspel:

1. Rinke ter Haar 2. Geert Wevers, 3.Andre Balke

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik loop graag mee. André Balke