zaterdag 25 februari 2023

Verslag van de Volkslauf in Vreden(D)

De start van de halve Marathon, met nummer 635 Hans Monasso

Verslag van de Vredense Volkslauf - de halve marathon

Op zaterdag 25 februari vertrokken we naar Vreden om daar deel te nemen aan de halve marathon. Het aanvangstijdstip was 13:05 uur en de startlocatie was bij het Georgianum Gymnasium waarnaast het Widukind stadion ligt. Het was een koud dagje met volop zon en een stevige noordenwind. Ik zou deze dag graag mijn PR proberen te verbeteren dat alweer van een jaar geleden was (1:39:12), gelopen bij de 30km 8-kastelen loop in Vorden. Dat PR had ik neergezet mede omdat ik meeliep in een grote groep onder leiding van een pacer die op 4:45 liep.

Daarna had ik nog verschillende pogingen gedaan waaronder op 20 maart 2022, de Stevensloop in Nijmegen, in 1:40:12 zonder tijdsdruk en twee die toch min of meer in het water vielen. Bocholt 4 september 2022 in 1:47:58 en Doetinchem 30 oktober 2022 in 1:46:28.

In Bocholt kreeg ik bij 10km al een klap te verduren, te snel van start gegaan en de hartslag niet goed in de gaten gehouden. Ik had het tempo moeten aanpassen aan de warmte en rustiger moeten beginnen. In Doetinchem liep ik een rustiger tempo maar had de laatste 5km toch problemen het tempo vast te houden. Ik had gewoon mijn dag niet.

Ondertussen had ik mijn trainingsschema wat aangepast. Normaliter loop ik heel veel 5km loopjes als training, die heb ik vanaf januari zoveel mogelijk vervangen door loopjes van ongeveer 10km. Ook om mijn maandelijkse kilometers wat proberen te verhogen. Waar ik in 2022 slechts sporadisch aan de 200km per maand kwam wil ik in 2023 elke maand minimaal 200km per maand lopen.

Goed, terug naar Vreden. Het startnummer kon opgehaald in het Gymnasium. Een uitstekende voorziening met voldoende toiletten en een fantastische catering met allerlei soorten Kuchen. Ik had het deelnemersveld uitgebreid bekeken en ik zag een aantal Duitse Strava vrienden die ook aan de start verschenen. De moed zakte me aardig in de schoenen toen ik zag welke kanonnen er aan de start stonden. Jongens die tijden van 1:30 op hun palmares hebben staan. Ik besloot maar gewoon op mijn eigen tempo te beginnen en bij het startschot vertrok een mooi gezelschap vanuit Vreden richting het buitengebied van Vreden. Ik probeer het tempo bij de start laag te houden maar ondanks dat gingen de eerste meters snel. Zolang het gecontroleerd voelt leek me dat niet erg en omdat ik het vermoeden had dat we de wind ook mee hadden in het begin liep ik de eerste 5km in 22:30. Ik besefte me toen dat dit voor mij niet vol te houden was omdat in de volgende kilometers wel regelmatig de wind schuin of vol tegen hadden. Dat in combinatie met af een toe een lichte helling naar boven maakten het zwaarder. Toch kwam ik de 10km door in 45:05. Een tijd waar ik vorig jaar bij een 10km wedstrijd ook heel tevreden mee zou zijn.

Ik viel helaas tussen twee groepjes in en moest de meeste meters alleen maken. Wilde ik bij de jongens voor me aanhaken dan had ik me moeten forceren en de mensen achter mij waren te ver weg om er op te gaan wachten. Rond de 10km kwam ik de eerste lopers tegemoet die al aan de terugweg waren begonnen. Ik telde er een stuk of 18 waaronder een paar Duitse Strava vrienden die de energie hadden om me nog enthousiast aan te moedigen.

De 15km kwam ik door in 1:08:37. Ik besloot bij de verzorgings post even een paar seconden de tijd te nemen wat te drinken. De benen begonnen aardig zwaar te voelen maar ik kon de hartslag mooi onder controle houden. Die paar seconden rust liet de hartslag ook mooi een stuk dalen waardoor ik het tempo gelijk weer goed op kon pakken. Een groot deel van de laatste kilometers gingen vol in de wind. Gelukkig kwamen nu ook de 5 en 10km lopers op traject. Die kon ik een voor een inhalen. Dat gaf me de bevestiging dat het nog wel goed zat met mijn tempo en het is heerlijk om van de ene loper naar de andere loper te kunnen rennen. 

Eenmaal terug aangekomen bij het Widukind stadion moest er nog een rondje door het stadion gerend worden. Het lukte me net niet om de loper voor me nog in te halen waardoor ik bleef steken op plek 20 overall. Mijn horloge gaf 1:37:41 aan, 1:31 sneller dan mijn vorige PR, en dit keer zonder pacer onder redelijk zware omstandigheden. In de tweede helft van de wedstrijd heb ik aardig wat tijd toe moeten leggen maar ik kwam nooit boven de 5:00 per km uit. Wellicht dat de omstandigheden in Nijmegen in maart beter zijn maar voor nu was ik heel tevreden. 

Hans Monasso