zondag 22 januari 2023

Winters Viking trailweekend Ardennen

Prachtig trailweekend in de sneeuw

Soms, heel soms krijg je gewoon meer dan waar je om vraagt…. Dat gebeurde ons afgelopen weekend. Met een aantal mensen uit onze Appgroep ‘Lekker Buitenspelen’ hadden we ons aangemeld voor het trailweekend in de Ardennen dat georganiseerd werd door Viking Outdoor. Een aantal jaren geleden deden we ook al mee aan het Sauerland weekend van dezelfde organisatie en dat was prima bevallen. Er is nog een filmpje op Youtube wat een mooi overzicht geeft en ik heb er toen ook een verslag van gemaakt.

Dit weekend zou zich afspelen in de Ardennen en we hoopten op een beetje sneeuw. Vooral voor de mooie foto’s op de sociale media natuurlijk. Henrie en Claudia gingen op eigen gelegenheid, maar ik had een 6- persoonsbusje gehuurd voor de rest van ons groepje. Dat is toch een stuk gezelliger dan alleen rijden en scheelt ook nog eens aardig. Op het laatste moment werd ons groepje Achterhoekers nog uitgebreid met Petra uit Zelhem, waarmee het busje vol zat. We hadden ook nog een Tukker mee, maar dat gaat prima met Achterhoekers. In het Westen zien ze sowieso het verschil niet. Gelukkig bleek het busje een grote laadruimte te hebben, want er moest nogal wat mee. Sommigen slepen nu eenmaal meer mee dan anderen, gewoon voor het geval dat.

We konden pas na 18:00 uur terecht op onze bestemming (een oud kloosterinternaat dat nog als school fungeerde), dus ik had op de heenweg nog een tussenstop gepland in Sougné. Daar zouden we eerst een rondje lopen voor we verder zouden rijden naar de eindbestemming. Maar hoe verder we richting Ardennen kwamen hoe winterser het weer werd. Het sneeuwde en de toestand op de toch al slechte Ardense wegen werd steeds beroerder. Wegen werden afgesloten omdat (vracht)auto’s en zo de gladde hellingen niet meer op kwamen en de boel blokkeerden. We besloten ons middag rondje te laten zitten en te proberen bij daglicht bij de eindbestemming te komen. We kwamen gelukkig heelhuids over (met maar één keertje drukken) en zetten het busje aan de kant van de weg tussen de auto’s van de ouders die hun kinderen van school kwamen halen.

Aangezien we nog een uur daglicht hadden besloten we maar een eind te gaan wandelen in het bos. Na vijf minuten liepen we in een sprookjesachtig mooi dik besneeuwd bos, het leek wel een stilleven uit een Kerstfilm. Nog iets later bedachten we ons dat het misschien niet handig was geweest om alle navigatie apparatuur gewoon lekker achter in de bus te laten liggen als je gaat wandelen… en nog weer wat later bleken we ook de hoofdlampjes nog netjes in de rugzakken in de bus te liggen… Maar door de sneeuw werd het net niet helemaal donker en met Google Maps konden we toch de richting terug weer bepalen. Geen reden voor paniek dus, maar gewoon genieten van de neerdwarrelende sneeuw de stilte in het bos.

Rond 18:00 uur bleek ook de organisatie en de rest van de groep nog lang niet allemaal aanwezig. De Whatsappgroep van het evenement had ik bij voorbaat al op stil gezet, maar die ontplofte ongeveer van de berichten van mensen die aangaven waar ze vastzaten, filmpjes van auto’s die vast zaten etc. Chaos troef, maar uit chaos ontstaan de mooiste dingen zeggen ze… Uiteindelijk was het gros van de deelnemers op tijd aanwezig voor de pastamaaltijd en de aansluitende Nighttrail. De gezamenlijke strijd om überhaupt over te komen schiep een band en zo waren we binnen de kortste keren druk in gesprek.

De Nighttrail bestond uit het volgen van reflectortjes en reflecterende lusjes die opgehangen waren door de organisatie. In het licht van de hoofdlampjes goed te doen zou je zeggen. Uiteraard was het niet vlak en vielen de reflectortjes af en toe weg in de glinsterende sneeuw en tussen de bomen. Hierdoor kregen we het met ons groepje voor elkaar om zo aan de babbel te zijn dat niemand nog op de route lette. Ach, een extra kilometertje heen en terug op zo’n weekend kan er best bij…. De stemming zat er in ieder geval goed in en dat beloofde wat voor de rest van het weekend.

Bij terugkomst zette ik mijn schoenen op de elektrische schoenendroger en pakte een korte douche. Fris en fruitig zaten we daarna in de gemeenschappelijke ruimte om de verloren calorietjes aan te vullen met een gerstenatje of een gefermenteerd druivensapje. De oproep om zelf wat te knabbelen mee te nemen was ter harte genomen en al snel werd het heel gezellig. De gesprekken gingen over van alles, maar vooral over onze gemeenschappelijke hobby natuurlijk. Sterke verhalen over trails in binnen- en buitenland deden de ronde onder de oudgedienden en goedbedoelde adviezen werden verstrekt aan nieuwkomers.

De volgende morgen konden we genieten van een lekker ontbijtje en werd uitgelegd wat het plan van de dag was. Er was een route van ruim 20 en één zo’n 32 en er kon worden gewandeld of hardgelopen. De gpx bestanden waren van tevoren beschikbaar gesteld, maar je kon met een groep meelopen met een begeleider van de organisatie. Voor de lange route bleek de animo niet heel groot (gek hè) en we besloten dat het leuker zou zijn om bij elkaar te blijven en de boel niet op te splitten. Vanaf een landhuis aan de oever van de wild stromende Amblève vertrokken we voor onze ronde, maar uiteraard niet na een groepsfoto…

Het was best fris, iets van -4, maar het waaide bijna niet en de zon kwam net boven de heuvels uit. Geweldige uitzichten over sneeuwbedekte heuvels en bossen in de zon waren het gevolg. We stonden dan ook regelmatig stil voor een foto of een filmpje of gewoon om even te kijken. Ook waren er een paar mensen die nog nooit met stokken hadden gelopen. Het eerste half uur gaf ik daarom een superkorte snelcursus stokkenlopen, aan het eind van de dag waren ze al gevorderde gebruikers… De begeleiders wisten de weg, dus kon de Garmin handheld in de rugzak blijven en kon ik af en toe een filmpje schieten met mijn cameraatje.

In het bos was het heel rustig, ik denk dat we op de hele route maar een handvol mensen hebben gezien. In het zonnetje kon de rits van het jack wel los en de handschoenen uit. Bij iedere heuvel die je op klom barstte het zweet uit de poriën, je moest dus ook niet te hard lopen want dan kreeg je het veel te koud als je even stond te wachten op de laatsten in de groep. En we moesten nog wel eens wachten, niet omdat er zo langzaam gelopen werd maar er werd volop genoten van het winterweer en alles wat er te zien was. het was ook geen wedstrijd natuurlijk. Bovendien liepen we allerlei prachtige, maar soms heel technische, singletrack paadjes met takken die zwaar van de sneeuw tot vlak boven de grond hingen. Op de hoger gelegen delen van de route was de sneeuw zeker tien cm (tegen drie cm op lager gelegen delen) waardoor het in de verse sneeuw soms ploeteren was. Maar we wilden toch een Wintertrail? Die hadden we!

Na de middag trok de zon langzaam weg en werd het ook meteen kouder. Nu zaten er nog een paar flinke klimmen in om het weer warm te krijgen en viel het in het bos nog wel mee met de wind, maar af en toe kreeg je toch even een koude bries om de oren. Eén van de begeleidsters kreeg wat last van de knie en dat drukte het tempo natuurlijk. De ritsen weer dicht, handschoenen en mutsen op en door. Gelukkig kon de organisatie met een busje ergens langs de route komen zodat onze pechvogel zich niet helemaal hoefde te forceren, er kwam immers nog een dag.

In de laatste kilometers lag het tempo iets hoger, maar ook niet heel veel want het terrein was lang niet altijd makkelijk en we deden ook nog even een bonus heuveltje extra. Ook een kleine overstroming van de Amblève moest even via een extra omweggetje overwonnen worden, maar uiteindelijk bereikten we de parkeerplaats met onze bus. Met iedereen ingeladen ging het vervolgens weer richting ons basiskamp, waar de glühwein al bijna klaar stond. Zo’n 6 uur onder weg geweest, maar wat een geweldige tocht. Daar gaan we nog lang aan terugdenken.

En de dag was nog niet eens om, want na het douchen en de glühwein en andere versnaperingen werd de barbecue aangestoken op het binnenpleintje. De verstookte calorieën weren in hoog tempo aangevuld en de stemming zat er al snel flink in. De traditionele pubquiz mocht natuurlijk niet ontbreken, maar nadat we enkele jaren geleden met de Wijzen uit het Oosten de rest gedeclasseerd hadden mochten we nu niet in één team blijven. Er werd even goed gehusseld met deelnemers en zo hadden we (in theorie) gelijkwaardigere teams. Uiteraard werd er weer gespeeld om de eeuwige roem en dus werd er gestreden tot de laatste puntjes. Geweldig leuke manier om ook eens anderen te spreken en op een andere manier te leren kennen. Na afloop werd er nog lang na-geëvalueerd….

De volgende ochtend was het echter bijtijds opstaan en alles inpakken voor vertrek. na het ontbijt zouden we namelijk vertrekken naar de start van onze laatste route, maar we zouden daarna niet meer terugkomen. Het lag nl. al op de route naar huis. Het werd even puzzelen hoe we het zouden indelen omdat niet iedereen in ons busje dezelfde afstand deed, maar we wilden wel ongeveer gelijk klaar zijn zodat er niemand een tijd hoefde te blauwbekken in de kou. Maar uiteindelijk ging Petra wandelen met Henrie en Claudia en liepen wij een kortere route langs de oevers van de Ninlingspo. De enige bergbeek van België en in de zomer een toeristentrekker van jewelste. En wij waren zo vroeg dat we het gebied zo ongeveer voor onszelf hadden, heerlijk!

Ik was er al eens eerder geweest en er stond me nog bij dat het een beekje was dat je heel vaak over moest steken. Nou dat klopte nog! Tientallen keren mochten we via bruggetjes of stapstenen het water oversteken. Maar met een laag sneeuw en ijs is dat wel iets anders dan in de zomer als het maar een klaterend stroompje is… We klauterden en glibberden en worstelden on over smalle randjes en heel af en toe renden we ook nog een stukje. Maar dat alles wel met een grote grijns op ons hoofd. Lekker buitenspelen in optima forma!

Uiteindelijk kwamen we in de laatste kilometers Henrie, Claudia en Petra weer achterop, alsof we het zo uitgemikt hadden. Maar eigenlijk toch meer bij toeval. We kwamen dus ongeveer tegelijk bij de parkeerplaats aan. We trokken even droge kleren aan en kletsen nog even na met Peter, Dorinde en Marnix die als organisatie de hele morgen in de kou op iedereen bleven wachten om zeker te weten dat iedereen heelhuids uit het bos kwam. Hulde voor de organisatoren! Daarna stapten we in het busje om te beginnen aan de rit naar huis. De wegen waren een stuk beter begaanbaar dan vrijdag avond en zo kwam er vlot een eind aan een geweldig winters Viking trailweekend. Gelukkig hebben we de foto’s nog !

Weekend in cijfers:

Proloog 7,9 km en 194 hm in 2 uur

Nighttrail 8,5 km en 225 hm in 1:18 uur

Zaterdag 33,4 en 1136 hm in 6:12 uur

Zondag 8,5 km en 313 hm in 1:46 uur

Geen opmerkingen: