dinsdag 25 oktober 2016

Haarlem: Steegjes, hofjes, het Spaarne en de Bavo

Molen de Adriaan aan het Spaarne
Station Haarlem, één van de eerste stations van Nederland met zijn bijzondere architectuur, is het begin van onze tocht. Vanaf de achterkant van het station lopen we over een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. Na de kennismaking met de rivier het Spaarne en molen De Adriaan gaat de tocht verder door de oude binnenstad. De rivier is niet alleen bijzonder mooi maar voor de komst van de spoorwegen was het ook de levensader die Haarlem met de wereld verbond, voor het vervoer van mensen en goederen. De naam Spaarne is afgeleid van 'Spier', dat riet betekent. De molen is een replica uit 2002 van een eeuwenoude molen die in 1932 in vlammen opging. 

Door talrijke steegjes, langs pittoreske grachtjes en over gezellige winkelstraatjes komen we bij de Grote Markt, één van de mooiste pleinen van Nederland. De Grote Markt telt bijzondere historische gebouwen: het Stadhuis uit 1370, de Vleeshal uit 1386 en de Grote of Sint Bavokerk met zijn 80 meter hoge toren. Mozart bespeelde ooit het wereldberoemde Müllerorgel in de kerk. Zijn naam ontleent de kerk aan de heilige Sint Bavo, een Belg die rond het jaar 600 een losbandig bestaan leidde. Hij kwam tot inkeer en ging als kluizenaar leven. Bij zijn uitvaart geschiedde een wonder: een door de duivel bezeten vrouw raakte zijn lijk aan en werd onmiddellijk genezen. 

Daarna lopen we van het ene naar het andere karakteristieke Haarlemse hofje. De meesten kun je bezichtigen maar het geeft je ook wel een beetje het gevoel dat je in iemands achtertuin belandt, met een hoog gluren bij de buren gehalte. De bewoners van deze hofjes zetten graag (letterlijk) de bloemetjes buiten, dat geeft in het voorjaar en in de zomer een kleurrijke aanblik. Maar ook buiten die seizoenen is deze tocht absoluut de moeite waard, want doordat er dan minder toeristen die hofjes bezoeken, geniet je van de verstilde, serene sfeer. 

Eén van de leukste hofjes is het 'Hofje van Guurtje de Waal', in 1616 gesticht dor Guertie Jansdr. de Wael, dochter van een rijke textielhandelaar. Het was bedoeld voor gereformeerde oude vrijsters. Onderweg naar al dat schoons loop je ook nog door een enkele openbare stadstuin. De tocht wordt afgesloten met weer een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. Op de laatste meters daarvan zie je een imposante ijzerconstructie van een lange, bijna antieke spooronderdoorgang. Een mooie en indrukwekkende stadstoer is ten einde.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
Eén van de vele karakteristieke Haarlemse hofjes op de route

1 opmerking:

Rinke zei

Mooi Geert! Hebben we nog gewoond. Onze Sam is daar op 6 hoog geboren!