zondag 13 december 2015

Verslag van de 23e Scharenborg Crossloop in Lichtenvoorde

De broers Yohala en Siraj Awal
Alle lof voor Yohala Awal in bijzonder zware Scharenborgcrossloop

Door Benno Stevering

LICHTENVOORDE – Yohala Awal wist zondagmiddag zijn positie vanaf start vast te houden op het meer dan gladde en drassige parcours in de Scharenborgcrossloop, de zwaarste cross in de regio. De 18-jarige Awal van Argo uit Doesburg koos vroeg in de wedstrijd over 12,2 kilometer de aanval en noteerde de snelste tijd in 45.06 minuten met een indrukwekkend verschil op zijn achtervolger Bjorn Demkes uit Lievelde. Trainer Stefan Scanu, woonachtig in Lichtenvoorde kwam even kijken in zijn ‘achtertuin’ en was zichtbaar blij met het resultaat van zijn recruut. ‘’Je moet niet vergeten dat hij nog niet zolang loopt. Samen kijken we waar zijn krachten liggen die hij nog niet goed kent. Vorige week liep hij 50.02 minuten op de Montferlandrun. Deze voor hem eerste echte cross getuigt wel van grote kwaliteit. Hij weet zich nu ook vast te kunnen bijten in een vast tempo. Nu is het belangrijk om meer wedstrijdritme op te doen. Tactisch gezien valt er nog veel te winnen. Het gezin Awal kent veel kinderen. De jongere Siraj Awal werd derde op de 6,1 kilometer. Op de verharde weg weet hij  beter zijn weg te vinden.’’ De 38-jarige Bjorn Demkes van AVA’70 werd tweede op de 12,2 kilometer en gaf ruim drie minuten toe op de winnaar:  ‘’Ik draai een erg goed seizoen en kom nu eindelijk pas echt in vorm. In de Montferlandrun liep ik een pr met 53.26 minuten. Ondanks dat ik hier bij de cross twee keer ten val kwam, kon ik lekker doorlopen. Rest mij nu twee weken rust om me daarna te richten op de Rotterdam marathon.’’ 

Tom Baak van Archeus uit Winterswijk kon Demkes een volle ronde volgen, waarna hij afstand nam. In de slotfase wist hij de eindspurt van survivalspecialist Dinant Huurneman af te slaan. Huurneman zit volop in het TSC circuit en staat nu tweede achter Danny Hagebeek uit de Lutte. Vorig jaar pakte Tom Baak nog de volle winst, maar dit keer was hij bijzonder blij met de derde plek en een snellere eindtijd. Tim te Brake uit Aalten die vol gas liep op de rechte stukken kwam zichtbaar dichterbij de vierde plek, maar eindigde als vijfde. Maria Weenink uit Groenlo pakte de winst bij de vrouwen in 1.02.34 uur. Plaatsgenote Denise Eskes noteerde een tweede klassering met 1.05.04 uur. Luuk Nusselder van Argo nam genoegen met een vierde plek op de 6,1 kilometer achter Abraham Abdi Ali van Hanzesport. Het was de Duitser Stefan Ritte uit Rhede die de eindsprint won van triatleet Stefan Stroinck uit Borken die genoot van de blubberloop. Ritte die zich gaat richten op de NordRheinfestfalische crosskampioenschappen en de indoor won in 21.18 minuten. Lisa te Molder uit Zieuwent, vorig jaar nog tweede achter triatlete Brigit Landewe, won de  6.1 kilometer met een ruime voorsprong op Cindy Brusse uit Gendringen. Lisa over haar zege: ‘’Ik had geen moeite om mijn koppositie vast te houden. Na een periode van langere wedstrijden ga ik nu wat korter werk doen en genieten van de nodige rust.’’  Brusse richt zich volgend jaar op de eredivisie triathlon waarbij Erik van der Linde haar zal gaan begeleiden. De eerste wedstrijd staat op 23 april in Amsterdam gepland.  

In totaal kende de editie 2015 van de jaarlijkse Scharenborgcrossloop 217 deelnemers. Voor iedereen gold dat je goed moest kijken waar je je voeten neerzette. Velen kwamen totaal uitgeput over de meet. De extra kracht die gegeven moest worden, zal zich de dag erna uiten in flinke spierpijn. De lopersvereniging Groenlo was bijzonder content met het sfeervolle wedstrijdverloop in een prachtige ambiance.

Geen opmerkingen: